Żelazo

Żelazo – pierwiastek, bez którego nie da się obejść

Wymieniając mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, na pierwszym i zasłużonym miejscu najczęściej stawia się właśnie żelazo. Należy do jednych z tak zwanych “minerałów życia”, które najbardziej przyczyniają się do podtrzymania ludzkiego zdrowia w dobrym stanie. Określenie to wymyślił i rozpowszechnił profesor nauk medycznych Julian Aleksandrowicz.

Żelazo w organizmie wchodzi przede wszystkim w skład hemoglobiny odpowiadającej za transport tlenu z płuc do reszty organizmu. Skąd jednak się tam bierze? Podobnie jak w przypadku pozostałych mikroelementów, żelazo to pierwiastek, który dostarczany jest w największej ilości w pożywieniu. Jest on obecny zarówno w produktach mięsnych, jak i roślinnych. Jeżeli chodzi o samo zapotrzebowanie na żelazo, to jest ono zależne od wieku, płci oraz stanu fizycznego.

Żelazo we krwi – za co odpowiada?

Nie da się przecenić roli, jaką pełni żelazo w organizmie. Za co dokładnie odpowiada? Jeżeli chodzi o samą krew, to hemoglobina zawierająca ten pierwiastek dostaje się do płuc, gdzie wiąże cząsteczki tlenu, co umożliwia ich dalsze rozprowadzenie po całym organizmie. Jest to proces kluczowy nie tylko dla zdrowia, ale i dla życia.

Żelazo we krwi na niskim poziomie może prowadzić do wielu schorzeń, spośród których jednym z najpowszechniejszych jest anemia. Nieleczona ma ona bardzo przykre konsekwencje zdrowotne, które mogą skutkować nawet niewydolnością organów.

Co istotne, na zawartość żelaza we krwi wpływają różne czynniki. Może ono zostać z niej wypłukane na skutek spożywania w nadmiarze nieodpowiednich substancji. Wśród nich znajdują się między innymi popularne napoje takie jak kawa i herbata, które zawierają w sobie kofeinę, teinę, taniny i fityniany. Sprawiają one, że żelazo wchłaniane z pożywienia jest znacznie ciężej przyswajalne dla ludzkiego organizmu.

Żelazo w organizmie dostarczane w pokarmie odzwierzęcym

Żelazo to pierwiastek, który w formie pożywienia można podzielić na dwa rodzaje. Mowa tutaj o żelazie hemowym i niehemowym. Pierwsze z nich jest pochodzenia zwierzęcego, dostarczane do organizmu pod postacią mięsnych posiłków. Charakteryzuje się ono tym, że jest łatwiej wchłanialne niż jego niehemowy, roślinny odpowiednik.

W jakich produktach odzwierzęcych można znaleźć żelazo w największej ilości? Przede wszystkim w mięsie czerwonym, ale także w drobiu, rybach i owocach morza. Doskonałym źródłem tego pierwiastka są również podroby, takie jak wątróbka.

Pożywienie ze składnikami odzwierzęcymi, które zawierają żelazo to nie tylko mięso. Wśród produktów, które warto uwzględnić dodatkowo w swojej diecie, powinny znaleźć się także żółtka jaj kurzych.

Czy łatwiejsze przyswajanie żelaza w produktach odzwierzęcych oznacza, że osoby niejedzące mięsa będą cierpieć na jego niedobory? Niekoniecznie. Istnieje wiele produktów roślinnych, które są w stanie uzupełnić braki, chociaż jest to trudniejsze.

Żelazo a dieta bezmięsna – co należy spożywać?

Na szczęście dla wegetarian żelazo to pierwiastek, który występuje również obficie w produktach roślinnych. Jest ono dostępne w podobnych ilościach, ale równocześnie ludzki organizm gorzej radzi sobie z jego przyswajaniem. W przypadku żelaza hemowego wchłanianie wynosi około 20%, a przy żelazie niehemowym tylko 5%.

Najlepszym sposobem na to, by zapewnić sobie żelazo w organizmie za pomocą produktów roślinnych, jest postawienie na rośliny strączkowe. Najlepsze rezultaty dają zboża takie jak soczewica, soja oraz ciecierzyca.

Doskonałym źródłem żelaza są także płatki owsiane, proso, a także warzywa kapustne, zwłaszcza kapusta kiszona. Inne rośliny, które warto uwzględnić w diecie to różnego rodzaju orzechy, a także brokuły, buraki, botwinka, rzeżucha i pestki dyni. Miłośnicy słodszych smaków powinni włączyć do swojej diety przede wszystkim suszone owoce takie jak morele, rodzynki i śliwki. Nie należy odmawiać sobie również jagód.

Żelazo jest też obecne w produktach razowych. Zboże pełnoziarniste ma trzykrotnie więcej tego pierwiastka niż wypieki, które powstały na bazie mąki białej.

Żelazo – właściwości zdrowotne

Istnieje wiele procesów w organizmie na których oddziałuje ten pierwiastek. Żelazo we krwi i jego rola w transporcie tlenu to nie jedyna rzecz, która wspomaga nasze zdrowie. Tym bardziej należy dbać o to, by poziom tego mikroelementu zawsze mieścił się w odpowiednich normach.

Żelazo ma zastosowanie ochronne, wpływając bezpośrednio na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornego. Dzięki temu ogranicza rozprzestrzenianie się infekcji. Oddziałuje również na układ nerwowy, w którym odpowiada za utrzymanie funkcji intelektualnych na wysokim poziomie.

Żelazo ma również wpływ na kondycję skóry i zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu. Ma też właściwości detoksykujące i pomaga wątrobie pozbywać się toksyn. Jedną z najważniejszych cech żelaza jest również to, że to antyoksydant. Dzięki temu wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami, a co za tym idzie, ogranicza ryzyko rozwijania się raka i wspomaga leczenie nowotworów.

Żelazo – badanie niedoboru

Objawy związane z niewystarczającą ilością żelaza w organizmie są dość dobrze widoczne. Należą do nich między innymi bladość skóry, osłabienie, senność, krwawienie z nosa, spadek ogólnej odporności, większa łamliwość paznokci, wypadanie włosów, zaburzenia koncentracji, a także zaburzenia rytmu serca.

W przypadku zaobserwowania powyższych dolegliwości warto wykonać badania na żelazo. Odpowiednie wczesne wykrycie niedoborów i odpowiednia suplementacja mikroelementów pozwolą na szybkie pozbycie się większości objawów.

Żelazo i zastosowanie suplementów. Kiedy warto?

Istnieje wiele powodów, dla których warto pomyśleć o dostarczeniu organizmowi dodatkowego źródła żelaza. Jest to zalecane między innymi w przypadku występowania obfitych krwawień, do których może zaliczać się również miesiączka. Utrata krwi to zawsze cios dla zdrowia, dlatego żelazo w organizmie powinni uzupełniać też krwiodawcy.

Podobnie jak w przypadku innych mikroelementów, osoby prowadzące aktywny tryb życia są szczególnie mocno narażeni na niedobory w związku ze swoim większym zapotrzebowaniem na tego rodzaju pierwiastki. W takim wypadku żelazo zwiększy wydolność oddechową i ułatwi wykonywanie ćwiczeń.

Żelazo może być również dodatkowo przyjmowane w trakcie ciąży. Kobiety będące w tym stanie potrzebują go zdecydowanie więcej, aby zapewnić bezpieczeństwo zarówno sobie, jak i dziecku.

Żelazo – badanie preparatu TP2 doktora Tadeusza Podbielskiego

Żelazo to pierwiastek stanowiący bardzo ważny składnik preparatu TP2 oferowanego przez naszą fundację. Jego dobroczynne działanie skutkujące wzmocnieniem układu odpornościowego oraz pomocą w zwalczaniu chorób nowotworowych wynika ze starannie dobranego, przetestowanego składu.

Znajduje się w nim nie tylko żelazo, ale również inne niezwykle istotne dla zdrowia mikroelementy. Są to kobalt, cynk, magnez oraz pierwiastek miedzi. Stanowią zbilansowane połączenie, które wzajemnie się uzupełnia i umożliwia doświadczenie pełni ich pozytywnych właściwości.

Przygotowaliśmy artykuły i badania, z których mogą Państwo dowiedzieć się więcej na temat poszczególnych elementów składowych naturalnego preparatu TP2. Zachęcamy do zapoznania się z materiałami na temat tego, jakie produkty zawierają cynk i jakie ma on właściwości, na co pomaga magnez oraz miedź. A także sprawdzenie jakie kobalt ma zastosowanie.

Zachęcamy również do bezpośredniego kontaktu. Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania związane z preparatem TP2 doktora Tadeusza Podbielskiego.